19-11-2015

„Хановете” от ПГ по СС”Хан Аспарух”, гр. Исперих - предприемачи

 

На 19.11.2015г. 25 ученици от ПГ по СС „Хан Аспарух”, гр. Исперих от 10-ти и 11-ти клас, специалност “Земеделско стопанство”, професия “Икономист” и специалност “Механизация на селското стопанство”, професия “Техник на селскостопанска техника” се включиха в Иновационен лагер през Световната седмица по предприемачество под ръководството на инж. Милена Стоянова - учител по икономика в гимназията.

...

За осма поредна година Фондация Джуниър Ачийвмънт - България е организацията – домакин на Световната седмица по предприемачество за България, която се проведе в периода 16 – 22 ноември 2015 г. и е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

...

Целта на глобалната инициатива, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да насърчи предприе-мачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност.

...

Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който мотивира млади хора на възраст 15-19 г. да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда и така развива тяхната предприемаческа нагласа. По време на лагера учениците се събират, за да разискват конкретно бизнес предизвикателство и да генерират идеи, които биха разрешили поставения казус в рамките на 3 до 4 часа, разполагайки единствено с достъп до компютри, Интернет и съветите на бизнес консул-танти доброволци.

...

В Иновационния лагер се сформираха 5 отбора, в екип от по 5 ученици, които бяха кон-султирани и напътствани от бизнес консултанта г-жа Емилия Германова - изп. директор на СНЦ „Бизнесцентър - Исперих”.

...

Регламента на състезанието изискваше, чрез представяне на аргументи, всеки тим да потърси решение на поставения от Джуниър Ачийвмънт България казус. Въпросът тази година е: „През месец октомври МОН е дало за публично обсъждане новия Закон за образованието в България. В него, има предложения за нови предмети, които да се изучават в училище: предприемачество, компютърно моделиране и пр. Съгласно това, на петте отбора е предоставена възможност да предложат в училище да се изучава нов предмет, както те преценят, от своята гледна точка”.

След три часово обсъждане, съпътствано с много емоции, усмивки, забавления и умора всеки от отборите имаше възможност в рамките на 3 мин. да направи презентация на идеята си пред журито и гимназистите. Следваха въпроси към презентиращите от страна на журито, които бяха зададени в рамките на 2 мин. То, на свой ред, определи класиралите се на първо, второ и трето място отбори.

Трето място зае отбор „Любознайковци” с урок на тема: Позитивно общуване.

Второ място - отбор „Безсмъртните герои” с урок на тема: Военно обучение.

На престижното първо място журито постави отбор „Хамстерите” с урок на тема: Първа помощ при бедствия и аварии.

...

Всички участници в инициативата получиха сертификати от директора инж. Жени Данаилова, която ги поздрави за страхотното представяне.

...

  • Начало.
  • Актуални обяви и съобщения.
  • Седмично разпиасние.
  • Електронен вестник на училището.
  • Ваканции, утвърдени от МОН.
  • Настоящи и минали проекти на училището.
  • Профил на купувача.
  • Колективът на училището.